Delad ekonomi - hur gör vi?

Personal

Det här med ekonomi är oftast väldigt olika från person till person och från förhållande till förhållande, men jag tycker det sättet som jag och Dennis har det på är så bra att jag gärna kan dela med mig av det. För det första så har vi bott ihop i över 4 år och flyttade ihop redan efter 1 år tillsammans, så det vore ju konstigt om det inte skulle funka bra nu! Men det har funkat bra sen dag ett då varken jag eller Dennis är svåra personer, och det tror jag är en viktig del.

Jag skulle säga att vi har gemensam ekonomi, men ändå inte haha. Vi har två konton tillsammans, och sen har vi våra egna. De två kontona vi har tillsammans är för hyra/räkningar/sparande och för mat/nöjen. Till båda kontona för vi in en fast summa varje månad, och vi båda betalar in lika mycket till dessa kontona. Till lägenhetskontot har det blivit ett sparande också för att vi för över "för mycket" varje månad, vilket efter några månader gör att vi kan unna oss en spavistelse, köpa flygbiljetter etc eller bara ha det som fickpengar om vi är iväg på resa.

Tycker verkligen det är kul att spara ihop med Dennis, även fast vi sparar lite omedvetet. Vi tänkte dock antingen öppna ett riktigt sparkonto tillsammans eller bara föra över ännu mer pengar till lägenhetskontot så att vi får ännu mer pengar över. Känns alltid kul att använda dom sen till något, för det känns som extra pengar även fast det är sina egna om ni förstår vad jag menar. Man tänker ju att man betalar hyra och räkningar, men så blir det över en del varje månad som till slut blir en stor summa man kan unna sig.

Till matkontot för vi då också över samma summa varje månad, som är en ganska hög summa för oss två då det alltid blir över även fast vi äter väldigt mycket ute. När vi handlar mat hem till lägenheten är det ju alltid det kortet som gäller, men det är väl mest jag som äter från kylskåpet, Dennis hade klarat sig på yoggi och flingor medan jag köper hem massa "dyra" matprodukter. Om det ibland blir mycket över för vi över det till lägenhetskontot, eller så använder vi det om vi vill köpa något gemensamt tex en matta eller så. Även fast vi har det matkontot så är det inte alltid vi använder det när vi äter tillsammans, utan ibland bjuder dennis, ibland jag och sen bjuder våra föräldrar oss väldigt ofta. Haha, bäst är dom <3

Jag försöker dock att bjuda Dennis ofta och köpa presenter (men det är han väldigt duktig på också, vi båda älskar att både ge och få presenter haha men vem gör inte?) för Denkan har en fin bil också som jag alltid får åka runt i och den står han själv för. Han skulle aldrig be mig tanka eller dylikt så då tycker jag man får ge tillbaka på annat sätt.

Summan av kardemumman så har vi gemensamma konton som vi använder oss av men även våra egna. Hos oss finns det inget "du är skyldig mig", "jag betalade förra gången" osv. Jag hade nog inte klarat av att leva ihop med någon som är så. Vi är ju ett team och då finns inget jag eller du, utan man gör alltid tillsammans och hjälper samt unnar varandra <3

Gillar

Kommentarer

Clara
,
Hej! Jag undrar hur en typisk träningsvecka kan se ut för dig? 😊 kram
Amanda
,
Hejsan! Undrar hur du "tjänar" pengar när du inte jobbar? 😀 tar du studielån eftersom att du pluggar eller hur löser du det? Grym blogg!!!