Nybörjartips när man ska börja springa

Fitness, Frågor och svar

Tycker det är roligt när ni flikar in med frågor och funderingar, så ska försöka att svara på dom också! Innan eventuella haters får luft så ska jag ju säga att jag inte är utbildad inom träning utan endast självlärd, så med det sagt är jag säkert klokare än många utbildade ;-)!

Fråga: Hej Andi! Vill fråga dig, om man vill börja löpa/springa men inte gjort det innan. Hur ska man börja? Antar att det inte är en bra idé om man direkt börjar springa 5 km..
Svar: Heeej! Jag springer aldrig när det är kallt så efter vinterhalvåret känner jag mig alltid som en "ny löpare" haha, och då funkar alltid intervaller för mig. Såklart är det bäst att börja lugnt och öka successivt, skaderisken minskar även om du börjar i lugnt tempo rent generellt - därför är alltid intervaller ett säkert kort! Varför jag också gillar intervaller är för det är ett så enkelt knep att pusha och berömma sig själv med, det är lätt att förbättra sina tider/avstånd vilket i sin tur ger bättre självförtroende tills nästa gång du ska springa vilket på lång sikt kommer göra dig snabbare helt enkelt. Mitt tips gällande intervaller är att testa dig fram och se vad som passar just dig, tänk på att det ska vara både jobbigt och roligt på samma gång! Inne på band gillar jag tabata intervaller (20 sekx10sek) men ute gillar jag mest att försöka pressa tiderna kontra avstånd, tex kuta 200m så snabbt jag kan och jogga 50-100m emellan och då försöka hålla tempot alternativt öka varje set om ni förstår vad jag menar. Eller ett pass jag hade i somras där jag joggade 5 min, sen körde jag ett 15 min intervall pass där jag delade upp springa så snabbt jag kunde och snabb joggning. Tex 2 min snabbt, 1 min jogg, 1 min snabbt, 30 sek jogg, 3 min spring osv. Jag tycker inte man ska fokusera på antal km man orkar springa i början, utan det kommer sen. 

Viktigt enligt mig när man kör högintensiv träning som intervaller är, är att man håller samma tempo första rundan som sista, det ger bäst effekt! Dessutom, håller du på och försämrar din tid kommer du bli lack (haha) och då blir det inge bra för då blir du inte nöjd även fast du ändå kom iväg och tränade, och det ska man ju alltid vara nöjd över! :-)

Så kort och gott (herregud vilken uppsats detta blev): börja med intervaller som du tycker är roliga och peppande! Man måste tycka det är roligt samtidigt som man ser att man blir snabbare och uthålligare, annars kommer man inte palla fortsätta!

Gillar

Kommentarer

Alex
,
Å snälla kan inte du komma med tips på hur man kommer upp på morgonen? Hur kommer du upp vid 5, hur motiverar du dig själv för att dra till gymmet på pass tidigt! Har super svårt att komma upp tidigt, hade velat gymma innan skolan och innan man tar tag i dagen liksom. Nu gymmar jag alltid på lunchen eller efter skolan! 😊
andiclausen
andiclausen,
Hej! 😊 jo visst, ska samla ihop lite av mina egna knep 😊 kram!
nouw.com/andiclausen
Sara
,
Men andi när du kör tabata intervaller, alltså 20sek max o vila 10 sek. När du springer 20 sek vilken hastighet? Det är ju olika för alla men kul att veta vad för hastighet du springer pä
andiclausen
andiclausen,
Jag springer på hastighet mellan 13-15, och den högsta hastigheten är 15. Brukar börja med 13 och sen öka 😊 kram!
nouw.com/andiclausen
jennywiden
jennywiden,
Vilka bra tips!😊
nouw.com/jennywiden
andiclausen
andiclausen,