Svar på frågor - Adele och Chloés rutiner

Frågor och svar

Så ja, inlägget om tjejernas rutiner är äntligen här ;-) Nu i efterhand ångrar jag nog lite att jag inte skrivit månadsuppdateringar om tjejernas utveckling, precis som jag gjorde med graviditeten, hade ju varit så kul att ha. Får trösta mig med att jag faktiskt kommer ihåg väldigt mycket trots allt och har filmat/fotat gaaaalet mycket (som jag gissar dom flesta gör med kiddos), och tack vare det så kan man följa deras utveckling via det också. Så glöm verkligen inte att filma och fota mycket av era barns första år framförallt <3

Fick många frågor på instagram, många som liknade varandra, så jag har slagit ihop några frågor så det inte skulle bli för långt inlägg.

Mat
Ammar du tjejerna fortfarande? Om inte, hur gjorde du när du slutade?

Svar: Nej det gör jag inte. Att jag skulle kunna helamma två små människor i 6 månader hade jag svårt att tro, men vi klarade det - förfalltid tacksam till min kropp och knopp som fixade det <3 Så jag helammade alltså Adele och Chloé till dom var 6 månader, sen vid den åldern ska dom ju börja äta mat så det införde jag lite sakta och dom var väldigt intresserade av det och åt allt jag gav dom (efter några gånger såklart) och jag kunde öka mängden allt efter som. Så helt plötsligt försvann ”lunchamningen”, sen försvann ”kvällsamningen” innan dom skulle sova för då åt dom gröt, och sen helt plötsligt hade jag bara morgonamningen vid 07 när dom vaknade kvar. Den mös vi med till dom var ca 7,5 månad. Den blev också kortare och kortare och helt plötsligt kom jag på att jag inte hade ammat på några dagar tex. Så skönt att jag slapp ”göra något” för att slussa ut amningen, den bara försvann naturligt för oss alla - inga gråt och inga stenhårda tuttar heller :-)

När slutade du nattamma?
Svar: Det slutade jag nog med runt 2,5 månad. Då la vi dom för natten unt 22-23 och dom sov till 05-07 och då ammade jag första gången. Sen har det såklart funnits nätter då jag gett dom tutten efter det men det har inte varit många gånger.

Hur gjorde du när dom skulle börja smaka på mat och vad började du med?
Svar:
Jag började med morotspuré och körde det i 4-5 dagar så att dom skulle vänja sig vid den smaken. Sen gjorde jag ärtpuré som dom fick äta i några dagar och sen gröt. Jag började när dom var 4 månader och då fick dom ju knappt i sig en tesked haha, men man kämpade!

Vad får dom att äta och när?
Morgon: Gröt
Mellis: Liten macka/avokado/banan/ägg
Lunch: Lagad mat (slutade nyligen med burkmat)
Mellis: Fruktpuré av något slag
Eftermiddag: Gröt
Mellis: Fruktpuré av något slag
Kvällsmål: Gröt
(Det sista mellisen ska ersättas av mat nu)

Sömn
När började ni med kvällsrutiner?
Svar:
När jag kollar på bilder så ser jag att vi började med ”kvällsgympa när dom var runt 1 månad” haha, det var så kul. Men ”riktiga kvällsrutiner” började vi nog med där runt 2 månader.

Hur har sovrutiner förändrats över tid?
Svar:
Mycket såklart. Första månaden sov dom dygnet runt med paus för amning bara. Det var många månader som dom sov länge på morgonen, typ vaknade vid 07-08, ammade, var vakna ca 15-30 minuter och sov sen 3 timmar till. Det var guld haha. Det var även länge dom sov runt 3 timmar på eftermiddagen i vagnen också, vi fick ofta väcka dom. Så sen dom var ca 2-3 månader har det varit 3 sovstunder om dagen men längden har skiftat men jag har märkt det ganska snabbt och anpassat mig/dom efter det. Nu sover dom 2 gånger om dagen och har väl gjort i 2 månader ungefär.

Hur ofta och hur länge sover dom?
Svar:
Dom sover på förmiddagen runt 30-1,5 timme, eftermiddag runt 1-2 timmar och sen natten 12 timmar.

Hur somnar dom på dagen?
Svar:
På förmiddagen ligger jag med dom i sängen så somnar dom av sig själva mot mig. På Eftermiddagen sover dom 99/100 gånger i vagnen haha, så då somnar dom nästan direkt när jag lägger dom i vagnen.

När började ni att natta era tjejer till sömns?
Svar:
Vet ej exakt, men när dom var 3 månader kanske.

Sover dom hela nätter alla nätter?
Svar:
Så gott som! Vanligtvis liksom, vaknar dom på natten är det något - tänder tex.

Om tjejerna vaknar på natten, hur gör ni för att få dom att somna om?
Svar:
Inget haha, vi lyfter bara in dom till oss så somnar dom hos oss <3 nnan nattade vi alltid om i deras säng men sen kände vi varför, det händer så sällan och att lyfta in dom till oss är så mysigt.

Övrigt
Hur fick du dom att ta napp? Försöker desperat!

Svar: Tror det var dag 2 på BB som vi ville ge napp, så frågade vi barnmorskorna vad dom tyckte men dom tyckte ju inte att man skulle ge napp. Då blev man ju lite osäker, speciellt när amningen hade kommit igång så bra och funkade fint, så ville man ju inte att en napp skulle sabba det. Men vi kände ändå att napp ville vi ge förr eller senare, så vi gav det direkt där och det funkade bra. Jag valde att fråga min mamma om råd samt gå på vår magkänsla vad som kändes rätt för oss och våra barn istället för att lyssna på barnmorskorna och för oss funkade ju det bäst. Dom kunde ju knappt hålla kvar nappen så bra första 1-2 månaderna om dom inte låg stilla liksom, så vi fick alltid vara beredda att trycka in den haha. Så har tyvärr inget bra tips då det inte var ett problem för oss. Man kanske inte ska vänta för länge?... Jag vet inte!

Vad är ditt bästa tips för att få bra rutiner med tvillingar?
Svar:
Synka dem!

Skriv gärna tjejernas schema, när dom äter/sover/leker osv!

Svar: Alla dessa tider är cirka såklart men dessa tider för mat och sömn följer vi alltid oavsett vad vi gör under dagen.
07: Dom vaknar, vi ligger kvar i sängen och myser/leker
08.15: Gröt
08.30: Morgontvätt
08.45: Lek och läser saga
10.00: Vila. Sover väldigt olika här, allt mellan 30-80min.
10.45: Om dom vaknar ”tidigt” så blir det lite mellis här, ibland innan vilan.
11.45: Lunch
12.15: Klär på dom
14.00: Mellis
14.30: Vila
16.00: Eftermiddagsgröt
16.15: Lek
17.30: Mellis
17.45: Kvällsbad/dusch
18.30: Gröt
18.45: Mys i vår säng
19.00: Dom läggs i sin säng

Har det varit svårt att anpassa sig efter tjejernas rutiner?
Svar:
Nej inte alls, det är dom som bestämmer i vårt liv nu så det är bara att hänga med :-)

Hur har sängsituationen sett ut - sovit ihop eller separat?
Svar:
Alltid sovit tillsammans <3 Galet gulligt, hoppas dom alltid gör det haha.

Gillar

Kommentarer

emmeliesehlin
emmeliesehlin ,

Vilket mysigt inlägg! Vår kille har vägrat napp från typ dag ett men när vi minskade på nattamningen vid 8 månader så tog han helt plötsligt den. Nu har han den alltid när han sover 😂

nouw.com/emmeliesehlin
AG
,

Hej! Vad ger ni för mat? Behöver tips 😁 Gav ni endast burkmat innan eller ibland? Varför slutade ni?