Tvillingarna 3,5 månad - sovrutiner!

Graviditet

Kan stirra ihjäl mig på dom när dom sover, så fridfulla och helt underbara <3 Dessutom vill man ju bara väcka dom och pussa ihjäl dom, men jag försöker alltid låta bli hehe.

Just nu, och sen ca 3 veckor tillbaka sover dom till runt 07-08.30, och då ammar jag för natten runt 22.30-23. När dom vaknar så myser vi en stund, sen ammar jag, sen myser vi igen och sen somnar dom om i vår säng i ca 2 timmar. Att mina bebisar, tvillingar dessutom, skulle sova 9 timmar i sträck om natten trodde jag verkligen inte. Jag trodde det skulle bli månader av tuffa nätter men om jag ska vara ärlig har vi inte haft en enda svettig natt än, så jag njuter så länge vi slipper det men är redo när det kommer!

På deras tvåmånaders dag sov dom 22.45-05 för första gången. Vi trodde det var en engångshändelse men sen dess har dom inte vaknat innan 05 mer, utan det har bara blivit längre och längre. Då ammade jag vid 05, la dom i sängen igen, dom somnade om i kanske 1-1,5 timme och sen tog vi upp varsin på bröstet och där somnade dom om igen tills vi vaknade. Mysigaste! Fram till att dom var två månader så brukade dom vakna upp efter mellan 3-5 timmar och då ammade jag och sen sov dom 3-4 timmar igen.

Vi har alltså aldrig behövt söva dom eller vagga dom till sömns. Dom har heller aldrig somnat i vår säng (från dag 2 hemma!) eller på någon av oss inför natten, utan alltid somnat i sin egen säng. Vi visste redan innan hur vi ville ha det och det var exakt såhär! Så jag är så stolt över oss som har fått detta att funka så bra och att våra döttrar är så trygga att dom somnar av sig själv i sin säng, varje gång. Det märks på dom att dom mår bra av dessa sovrutiner som vi skapat åt dom och som dom också skapat åt sig själva. Duktigaste tjejerna.

Hade några frågor som ni ställde på min lilla frågestund på instagram. Många av frågorna var lika så jag har slagit ihop några till en fråga! Hoppas alla fick svar på sin iallafall.

Hur söver du dom? Somnar dom alltid eller finns de någon "kaoskväll"?
Svar:
Vi "söver" aldrig dom och har aldrig gjort. Utan jag ammar dom, Dennis lyfter sedan in en och en till sängen, lägger en filt om dom och sen somnar dom. Dom somnar kanske 8 av 10 gånger vi tutten, ibland vaknar dom när dom lyfts bort och då ligger dom vakna i sängen en liten stund innan dom somnar. Vi har inte haft någon kaoskväll än :-)

Hur ammar/matar du på natten? Jag liggammade min son men blir svårt med två haha.
Svar:
Jag ammar inte på natten längre, men när jag gjorde så ammade jag som vanligt - antingen i sängen eller ute i soffan.

Har ni sovschema och amningsschema ni följer under dagen?
Svar:
Hmm nej det skulle jag väl inte säga. Men nu så vet vi ju att tjejerna vill och mår bäst av att sova 2-3 längre omgångar på dagen (mellan 1-4 timmar) så det följer vi alltid. Jag ammar runt var 3-4 timme på dagen, sen mot kvällen så brukar jag försöka att amma dom varannan timme för att "fylla på" inför natten. Tex om jag ammar 18, sen 20.30 och sen 22.30. Det är inte alltid dom vill äta den 20.30, men bara dom får lite så är jag nöjd. Äter dom istället mycket 20.30 brukar dom inte äta så mycket 22.30 (vad jag tror, jag vet ju inte pga amning).

När började ni med sov/kvällsrutiner med tjejerna och hur började ni?
Svar:
Vi började nog ganska tidigt med, kanske när dom var 1 månad. Började med att försöka hålla dom ganska vakna sista 1-2 timmarna på kvällarna, ha dom i babygym, i babysitters, ligga på mage, ha det ganska upplyst osv för att dom skulle bli lite mer trötta. Det tyckte vi hjälpte ganska direkt. Nu låter vi dom sova på kvällen (mellan 20-22) om dom vill det, ibland är dom så trötta sista halvtimmen så dom gnäller lite men så fort dom får tutten så kränger dom och sen somnar dom direkt :-) Vi är dock inte tysta för deras skull om ni förstår vad jag menar, utan sen när vi lägger till dom inför den sista amningen innan natten så släcker vi ner överallt, pratar inte med dom osv så att dom ska förstå att det är sovdags. Det har varit så tydligt för dom väldigt länge. Så egentligen vill dom ju bara få sova i sin säng tidigare, men än så länge så passar det oss så bra att dom sover till 07-08 så därför lägger vi inte dom förrän vid 22.30-23.

Har ni den minsta modellen på Stokke Sleepi utan förlängning? Är den inte för trång för 2?
Svar:
Ja det har vi, det är ju ganska trångt för dom men dom gillar det! För att ha Stokke sleepi på den minsta så måste man köpa den minsta, man kan inte köpa sängen som den större storleken och sen göra den mindre, utan man måste isf köpa den lilla för sig och sen köpa till förlängningen. När vi skulle köpa sängen så sa butiksbiträdet "Du behöver inte köpa den lilla delen, dom kommer sova i den tillsammans max 2 veckor om ens det, det är bättre ni bara köper den stora direkt". Jag ville dock såå gärna att dom skulle sova i mini-modellen, om det så bara var i 2 veckor så ville jag det, så vi köpte mini och förlängningen då såklart. Nu 3,5 månad senare sover dom fortfarande i mini, och tydligen trivs dom väldigt bra med det :-)

De verkar mestadels vara i synk, men inte jämt, hur tänker du kring "påtvingad" synkning?
Svar:
Dom är alltid i synk med maten samt nattsömnen och dom långa vilostunderna på dagarna. Sen kan ju den ena vakna lite tidigare än den andra samt att ibland sover den ena några småstunder medan den andra är vaken. Vet föräldrar som då har försökt natta den som är vaken men det är inget som vi tyckt behövts, då har vi istället haft ensamtid med det barn som är vaken - det behöver dom ju också!

När dom sover hela natten, byter ni blöjor då? Eller gör ni det innan läggdags och på morgonen?
Svar:
Nej det gör vi inte! Det är bara kissblöjor och det har vår bvc sagt att man inte behöver byta direkt som med tex bajsblöjor, så därför hoppar vi blöjbyte på nätterna. Vill ju inte riskera att väcka dom heller! Vi byter alltid blöja innan amning oavsett om där är något eller inte, och så byter vi ju precis innan läggdags samt direkt när dom vaknar på morgonen.

Gillar

Kommentarer

Elin
,
Reagerade på att ni håller dem vakna/att de är vakna så sent på kvällen, och sover ganska få timmar totalt per natt, hur kommer det sig? 19-07/08 (12-13 timmar) är enligt min erfarenhet en vanlig sovtid för natten. Hoppas du inte tar illa upp av min fråga, blev bara nyfiken då de verkar sova väldigt bra i övrigt. 😊